Rond de wereld.
Plastic wat op straat beland is makkelijk opgelost, althans, hier in Nederland. Er zijn veel prullenbakken op straat (toch altijd nog één te weinig), en iedereen heeft prullenbakken thuis en op werk. In Nederland is afvalbeheer heel formeel geregeld, alles is tot de puntjes georganiseerd en voor alles is een plekje, zoals ik al liet zien in de video in de eerste blog. Wat daarin ook verteld werd is dat het meeste van de afval in de oceaan komt uit lage- tot middeninkomenslanden. Vaak gebeurt dit omdat afval beheer niet sterk ontwikkeld is daar.
In veel landen over de wereld is afval beheer niet de eerste prioriteit en daarom vaak verwaarloost. Dit kan leiden tot situaties zoals hier in de Malediven, waar de afscheiding tussen prachtige blauwe oceaan en de vuilnisbult slechts enkele meters is...
Vaak zie je dat op dit soort plekke de informele sector opleeft, mensen beginnen hun eigen kleine recycle plekken. Dit begint vaak met metaal of glas, maar groeit ook uit naar papier, plastic en elektronica. Neem bijvoorbeeld deze video waar een Kabaadiiwala een rondje maakt door de buurt in India om afval op te halen.
Onder leiding van Nandy werd er in 2015 onderzoek gedaan naar informeel afval beheer in India. Zij maakten dan ook dit overzicht over consumenten afval en alle stakeholders betrokken bij het verwerken van afval, prachtig zo’n overzicht van zoiets informeels!
De informele sector verzameld vaak gemixt plastic en moet dit scheiden met de hand. In de loop van tijd krijgen recyclers wel een gevoel voor wat voor type plastic een product nu is, maar dit is enkel as het product herkenbaar is of gelabeld is. Of er vraag is naar een simpele scanner die lokaal gemaakt kan worden en meer dan 75% van de kunststoffen herkent is dan vanzelfsprekend.
In 2019 ging ik naar de Malediven om daar een plastic recycling werkplaats op te zetten, dit is waar ik voor het eerst informele recycling van dichtbij meemaakte. Het gaf me toen al een aantal goede inzichten, door nu interviews af te nemen met plastic verzamelaars, plastic recyclers en DIY-makers heb ik een mooi inzicht gekregen over de wensen en vaardigheden voor het maken van een plastic scanner. Met hun input ga ik aan de slag om een plastic scanner te maken die in verschillende omgevingen past en die makkelijk na te bouwen is!
Liefs, Jerry
Duik dieper in de materie:
Als je deze blog leuk vond, en meer wilt lezen over de context dan heb ik hier een aantal goede links voor je:
Video trailer of de film Plastic China, een inzicht in het informele recycling circuit.
Informal waste management in India
Het onderzoek van Nandy over hoe afvalbeheer in India verloopt en wie er betrokken bij is.
De video over de plastic recycling workspace die we in 2019 hebben gebouwd in de Malediven.