De Malediven, een 800 km lange eilandgroep in de Indische Oceaan. Door het lokale klimaat en het gebrek aan kennis is er een groot landbouw probleem op de Malediven: het importeert 90% van haar voedsel. Dit resulteert in een hoge CO2 uitstoot wegens transport (het voedsel komt vanuit de verste uithoeken van de wereld), een geldstroom dat niet bij de lokale gemeenschappen blijft, een grote afhankelijkheid van andere landen en het gebrek aan kennis en educatie omdat simpelweg de industrie (bijna) niet bestaat. Ons plan is om een high-tech kas op de Malediven te realiseren.
De kas zal in de nacht koelen zodat de dag/ nacht verschil vergroot. Hierdoor kunnen we gewassen verbouwen die normaal gesproken niet kunnen groeien. De kas wordt één hectare groot en heeft één hectare aan ondersteunende faciliteiten, zoals een biodigester, wateropslag, een ontziltingsinstallatie en zonnepanelen. De kas zal niet alleen verse groentes leveren aan de lokale bevolking en de Maldivische toeristen sector, maar ook schoon drinkwater en groene energie.
We zijn momenteel bezig met een haalbaarheidsstudie om te onderzoeken of het sociaal, technisch en financieel haalbaar is. Dit doen we in samenwerking met de NGO Live&Learn op de Malediven. We zijn van plan een tomaten groei test uit te voeren. Mocht dit positief uitpakken, dan kan onze kassenbouwer de garantie geven over de technische haalbaarheid van het project. Naast de groei test, willen we een marktanalyse uitvoeren. Dit zal de markt volledig inzichtelijk maken om zo onze business case nog sterker te maken.