Over de hele wereld bestaat er een ongelijkheid in de gezondheid van jonge kinderen. In Lamu, een archipel in het noordoosten van Kenia, spelen economische, sociale en geografische drempels een rol in de toegankelijkheid van de gezondheidszorg, wat de gezondheid van jonge kinderen in de eerste duizend dagen van hun leven niet ten goede komt. Voor sommige communities is het bereiken van het dichtstbijzijnde ziekenhuis een 8 uur durende boottocht, of er moet een speedboot rit van honderden dollars aan te pas komen. Dit resulteert erin dat ouders met hun pasgeboren kinderen pas vaak hulp zoeken als het al bijna te laat is.
Mijn naam is Wessel Veenkamp en ik ga voor mijn afstudeerproject voor de Msc. Integrated Product Design aan de slag met dit probleem, als onderdeel van een nieuw initiatief tussen de TU Delft, Erasmus MC en Erasmus EUR genaamd Healthy Start, dat alle kinderen een gelijke gezonde start in het leven wil geven. Het doel van mijn project is om nieuwe kansen voor technologie en innovatie te vinden die jonge kinderen een betere uitgangspositie geven voor een gezond leven. Eerst zal ik in kaart gaan brengen welke uitdagingen er op het gebied van gezondheid tijdens de zwangerschap en tijdens de eerste duizend dagen leven. Vervolgens zal ik tijdens veldwerk met een grote verscheidenheid aan stakeholders in Lamu verkennen waar de problemen en kansen liggen en hoe technologie gebruikt kan worden, om uiteindelijk concept oplossingen te ontwerpen en te testen.
Students4Sustainability helpt mij in het project met de kosten die gemaakt worden tijdens het prototypen van nieuwe oplossingen, wat de kwaliteit van het project ten goede komt!