Flipflopi is een organisatie op Lamu in Kenia. Het probleem op het eiland is dat er geen werkend afvalsysteem is en dat er een enorme hoeveelheid (plastic) afval op het eiland ligt. De visie van Flipflopi is om laagwaardig plastic up te cyclen terwijl ze gemeenschappen betrekken bij het afvalbeheersysteem. Door dit te doen, hopen ze een lokale economie te vestigen en bij te dragen aan veranderingen in de plasticindustrie. Het ultieme hogere doel is om het gebruik van eenmalig plastic te verbieden en zo het milieu schoon te houden.
Ons project Flipflopi ontvangt verschillende soorten plastic afval en ze doen er verschillende dingen mee. Bijvoorbeeld, PET en PVC zijn zeer hoogwaardige materialen, dus die kunnen worden verkocht aan recyclers in Mombasa en Nairobi. Maar, HDPE en PP zijn laagwaardige plastics die bij Flipflopi zelf worden verwerkt en omgezet in meubels en boten. Bovendien belandt er veel 'Magunia' bij Flipflopi. 'Ma' betekent veel, en 'Gunia' is de term voor de (cement)zakken. Er liggen nu 30.000 ton Magunia op de stapel bij Flipflopi. De stapel is te laagwaardig om te verkopen, maar Flipflopi is ook nog niet in staat om het te verwerken. Dus, ons project is om plaatmateriaal te ontwikkelen van Magunia door middel van een plaatpers. Aan het einde van het project zijn we er als team in geslaagd om Magunia-platen van drie verschillende soorten materiaal te ontwikkelen: PP, HDPE en LDPE. Met dit onderzoek kan Flipflopi het plaatmateriaal verder ontwikkelen en producten maken van het plaatmateriaal voor de inwoners van Lamu, zoals boten (zeil-dhows) en meubels (voor de lokale bevolking van Lamu).
Update:
"Het doel werd bereikt door de ontwikkeling van Magunia-platen met drie verschillende materialen: PP, HDPE en LDPE. U kunt foto's van deze prestatie/proof of concept vinden in de bijlagen, waarin verschillende platen van deze materialen worden getoond.
Daarna hebben we interviews gehouden met eilandbewoners om hun mening te verzamelen over de platen en potentiële toepassingen van de platen op het eiland Lamu. De antwoorden varieerden en leidden tot nieuwe inzichten. We hebben deze inzichten gecategoriseerd in drie projectdoelen: het maken van meubels/schoolbanken voor lokale bewoners, het creëren van meubels voor welvarendere individuen/toeristen, en het produceren van componenten voor boten.
Om grotere platen te maken voor deze doelgroepen zijn we een opschalingsproces gestart (zie de bijlage met SolidWorks-afbeelding) in Nederland. Deze opschaling van de platenpers dient als een 'blauwdruk' voor organisaties wereldwijd die grote platen van Magunia willen maken. Ons project is open source, zodat andere organisaties onze resultaten kunnen gebruiken. De volgende fase van Flipflopi is om deze machine te realiseren en te beginnen met het testen van grotere platen. Met deze grotere platen zullen meubels en boten worden vervaardigd. De reis wordt dus voortgezet!"