CHAKO Plastics

Locatie: Zanzibar |

Wij zijn team CHAKO, van links naar rechts; Philippine, Lisanne, Nynke & Rosalie. Als studenten van de TU Delft werken we samen met een sociale onderneming genaamd CHAKO op Zanzibar. Samen richten we ons op het aanpakken van het plasticafvalprobleem op het eiland, terwijl we streven naar gendergelijkheid. Deze onderneming creëert banenkansen voor de lokale gemeenschap door nieuwe producten te maken van afval. Omdat er geen afvalbeheer is en weinig werkgelegenheid, vooral voor vrouwen, op Zanzibar is, is ons doel om bij te dragen aan de missie van CHAKO door een plafondlamp te maken van plastic afval. Op deze manier bevorderen we het hergebruik van afval en het bewustzijn van duurzaamheid voor toeristen en de bredere gemeenschap. Een grote dank aan S4S die heeft bijgedragen aan deze missie en ons helpt om afval om te zetten in kunst!

 

Update:

In de afgelopen maand zijn wij als team CHAKO druk bezig geweest. We zijn vaak te vinden op de werkplaats iets buiten Stonetown, waar we samen werken met de artisans. Samen met hen hebben we het framework en een gecarved houten kapje kunnen creeren. De artisans zijn getalenteerde houtbewerkers dus zonder hen was dit nooit gelukt! Verder zijn we aan de slag gegaan met de mallen voor het plastic afval. Het persen van het plastic is nog een hele klus maar we schieten al aardig op. Door verschillende kleuren plastic eerst te versnipperen en daarna in de injectiemachine te smelten krijgen we een leuke mix van kleuren in de staafjes. Op deze manier kunnen we het plastic dat op het eiland verzameld wordt een mooi nieuw leven geven!!

 

Update:

Als team CHAKO zijn we al weer 2 maanden op Zanzibar. Veel is er in de tussentijd gebeurd. We zijn begonnen met het produceren van een houten frame voor de lamp. Hierbij hebben de artisans fantastisch werk geleverd. Ze hebben de verschillende maten frames gemaakt voor grote en kleine lampen en hierin de unieke CHAKO bloem gecarved. Naast het houtwerk hebben we ons gericht op het recyclen van het plastic. Door shampoo flessen en plastic dopjes eerst te versnipperen en daarna in een injectionmachine te smelten kregen we de juiste vorm voor onze lamp. Samen met het plastic team van CHAKO hebben we al heel wat plastic een nieuw leven kunnen geven. Voor de komende periode staat marketing op de planning! Met onze lamp gaan we langs hotels en resorts om hen te betrekken bij de missie van CHAKO! Bedankt S4S voor jullie hulp in het creeeren van een waste free Zanzibar!

 

Update

Project CHAKO is alweer afgerond, 3 maanden zijn voorbijgevlogen. Samen met ‘team plastic’; een groep vrouwen werkzaam bij CHAKO, en het houtteam van CHAKO hebben we een lamp mogen ontwerpen en ontwikkelen. Het was een mooie tijd waarin we veel van hen mochten leren en waarbij we ook samen ontdekten hoe we het meest efficiënt het plastic afval een nieuw leven konden geven. De groep vrouwen hebben geleerd hoe ze met de plastic injectiemachines moeten werken en kunnen zelfstandig nu een lamp produceren. We hebben in totaal 3 modellen gemaakt waarin respectievelijk 0,7; 1,7 en 3,2 kilo plastic afval verwerkt wordt. Terugkijkend verteld Sada een van de vrouwen bij CHAKO: “Eerst waren alle stapjes nog moeilijk, maar uiteindelijk ben ik trots en blij met het eindresultaat." Vanuit de resorts die we met de lamp bezocht hebben kregen we ook positieve reactie terug die duiden op toekomstige samenwerkingen. We willen als groep jullie enorm bedanken voor de bijdrage aan een schoner en empowered Zanzibar en wie weet ziet u de Bahari lamp binnenkort op de webshop van CHAKO.

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan