Wij zijn Sophie, Jamil en Emma. Wij willen een sociale en duurzame impact maken tijdens onze minor 'International Entrepreneurship and Development'. Samen met CHAKO Zanzibar, proberen wij het lokale zwerfafval-probleem en ook de gezondheidsproblemen van Zanzibar, een eiland van Tanzania, tegen te gaan met een innovatieve en duurzame oplossing voor het recyclen van plastic afval.
CHAKO Zanzibar is een sociale en duurzame onderneming gevestigd op Zanzibar. Zanzibar staat bekend om prachtige witte stranden, helder turkoois blauw water en een rijke historie. Zanzibar trekt jaarlijks meer dan 100.000 toeristen. Helaas veroorzaken deze toeristen veel plastic-afval op het eiland. Dit komt als zwerfafval op het eiland terecht en daarnaast belandt ook een grote hoeveelheid plastic in zee. Dit heeft drastische gevolgen voor het milieu van Zanzibar. CHAKO speelt op het afvalprobleem in. Zij hergebruiken het afval op het eiland en zij vervaardigen hiervan prachtige ambachtelijke producten. Deze producten verkopen zij over de hele wereld. CHAKO creëert niet alleen iets moois uit afval, maar houdt ook nog eens het prachtige eiland schoon. Bovendien geven zij vrouwen en jongeren een baan met eerlijke lonen, aangezien de helft van de bevolking op Zanzibar onder de armoedegrens leeft.
Naast het afvalprobleem op Zanzibar, kampt het eiland met een nieuw groeiend probleem: overgewicht. Aangezien het niet de norm is om te sporten voor vrouwen, lijden er steeds meer vrouwen op het eiland aan overgewicht. Om zowel het milieu te verbeteren, als ook het groeiende overgewicht tegen te gaan, hebben wij een oplossing bedacht! Wij ontwikkelen en bouwen nu een door de fiets aangedreven machine die plastic afval kan versnipperen tot een, door CHAKO, bruikbaar materiaal. Dit noemen wij ook wel de 'bike-shredder'. Dit is een innovatief en duurzaam alternatief voor de reeds bestaande methoden en het is de perfecte brug tussen upcycling van plastic afval en de vitaliteit van de medewerkers.
Aan het eind van onze minor, gaat CHAKO de ‘bike-shredder’ in gebruik nemen, om zo sport en werk te combineren. Dit geeft het eiland verschillende voordelen: geen uitstoot van brandstoffen, een goedkoop alternatief met vrijwel geen gebruikskosten, onafhankelijke positie van het onbetrouwbare stroomnetwerk, gezondere werknemers en bovenal de mogelijkheid om het plastic afval op het eiland te versnipperen om nieuwe producten te creëren. Als de eerste bike-shredder eenmaal een succes is, zullen zij aan de hand van ons ontwerp eenvoudig extra ‘bike-shredders’ kunnen produceren.