Na diepgaand research in het domein van human powered research heeft Deborah moeten concluderen dat het vooral goekoper produceren van deze energievorm ook minder efficient zal zijn (lange tijd input geven voor en hier relatief weinig voor terug zien. Hoewel het project haar dierbaar is, heeft ze daarom besloten haar blik te verruimen en te kijken naar andere inputvormen om de generator op gang te krijgen.
In november heeft ze de mogelijkheden Stirlingmotoren en Stoomgeneratoren geëxploreerd en uiteindelijk gekozen om met dit laatste verder te experimenteren. Haar prototype gebruikt warmte van zowel de zon (via een zonnecollector) als warmte gegenereerd tijden het koken (wat in Tanzania vaak lange tijd in beslag neemt door het koken op 1 pit). Het prototype is vooral functioneel en legt de werking uit.
Na een week in Tanzania te zijn en de eerste interviews en observaties met de doelgroep in Arusha Sinoni (4 km buiten het centrum) te hebben uitgevoerd, ziet ze vooral in dat men geïnteresseerd is, maar veel specifieke vragen heeft over de exacte werking en hoeveel energie opgewekt kan worden.
Dit vergt het ontwikkelen van een technisch prototype waarmee naast de werking ook metingen gedaan kunnen worden. Een stap in de goede richting en veel werk dat verzet zal moeten worden in de periode tot en met begin februari hier in Tanzania.