UPDATE II: Limpodo Reservaat Bodemonderzoek

We zijn blij om enkele updates van Limpopo Lipadi met jullie te delen! De tijd vliegt en we zijn al halverwege onze tijd hier. De zomer is aangebroken, en daarmee ook een paar regendruppels en erg hete dagen. De afgelopen twee weken zijn we druk bezig geweest met het voortzetten van het veldwerk en het analyseren van de verzamelde bodemmonsters.

In totaal hebben 48 bodemmonsters een bodemtextuur- en kleuranalyse ondergaan, wat zorgde voor een eenvoudige en praktische veldclassificatie van de bodemsoort op verschillende locaties binnen het reservaat. Deze stap is cruciaal en vormt de basis om de rest van de verzamelde data, zoals bodemvochtigheid en hydraulische geleidbaarheid, significant met elkaar te kunnen vergelijken.

Er is vooruitgang geboekt op de waterbalans, wat een uitdaging is gebleken. We hebben ons voornamelijk gericht op hoe we de ruimtelijke variabiliteit van de verschillende parameters binnen het reservaat kunnen implementeren in de waterbalans. Hiervoor hebben we een landgebruik-classificatie uitgevoerd met satellietbeelden, evenals een analyse van zowel de hellingen als de hoogte binnen het studiegebied. Bovendien zijn we druk bezig geweest met het definiëren van alle parameters die nodig zijn om het reservaat te representeren in de waterbalans. Hiervoor zijn we het veld in gegaan. Specifiek hebben we een afvoercoëfficiënttest uitgevoerd in zowel ontboste, niet ontboste, hellende als vlakke gebieden om het effect van dergelijke omstandigheden op de hoeveelheid water die infiltreert of afstroomt richting de rivier te bepalen.

Een spannend nieuwtje is dat we een dagtrip hebben gemaakt naar de nabijgelegen stad, waar we meer van de lokale cultuur hebben ervaren en samen gezellige tijd hebben doorgebracht!

De komende weken zullen we ons bezighouden met het formaliseren van onze resultaten, het afronden van de parameters voor de waterbalans, en vooral met het vinden van de meest efficiënte manier om een samenhangend en inzichtelijk rapport voor het Limpopo Lipadi Reservaat te produceren.

We zijn enthousiast om het beste te halen uit de laatste weken op het reservaat en kijken ernaar uit om onze bevindingen in onze laatste updates met jullie te delen!

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan