UPDATE I: Verbetering van de reiniging en desinfectie van chirurgische instrumenten

Na enkele weken in Kampala te hebben gewoond en verschillende ziekenhuizen te hebben bezocht, begin ik te begrijpen hoe de werkwijze in de ziekenhuizen hier verschilt van die in Nederland. Dit is een waardevolle ervaring voor mij geweest. Samen met een collega van Unifix Care hebben we vijf workshops georganiseerd waarin we veelvoorkomende misverstanden over het 4-emmersysteem hebben aangepakt, zoals de juiste volgorde van de emmers, hoe lang instrumenten in elke emmer moeten blijven en de juiste concentratie van de reinigingsvloeistoffen. Aan het einde van elke sessie bieden we een praktisch onderdeel aan, waarbij de deelnemers met het materiaal kunnen oefenen.

Daarnaast presenteer ik de website die ik heb ontwikkeld, met daarop een video die in samenwerking met een van de ziekenhuizen is gemaakt als hulpmiddel. Het contact met de biomedische ingenieurs en verpleegkundigen die verantwoordelijk zijn voor de reiniging en sterilisatie was bijzonder interessant, omdat we waardevolle informatie en kennis konden uitwisselen.

Ik ben ook blij te zien dat de poster die ik heb ontworpen goed is ontvangen en al op veel plekken in de ziekenhuizen wordt opgehangen. Dit is een belangrijke bevinding voor mijn onderzoek naar de meest effectieve manieren om informatie over het 4-emmersysteem voor het reinigen en desinfecteren van roestvrijstalen chirurgische instrumenten te verspreiden.

In mijn laatste week in Oeganda keer ik terug naar de ziekenhuizen om het medisch personeel te interviewen over de implementatie van het systeem en de verbeteringen die zijn doorgevoerd!

Help mee!

Steun onze projecten vanaf €2,- per maand!

Word donateur Meld jouw project aan