Het is alweer een tijd geleden sinds onze laatste update, en er is veel gebeurd sindsdien. Waar we een paar weken geleden zij geëindigd met vier ontwerprichtingen, zijn we verder gegaan met de ideation fase. Na een paar bloedstollende brainstormsessies en een hoop ideeën selecteren zijn we op drie verschillende concepten gekomen. Deze zullen we in deze update uitgebreid uitleggen.
Het eerste concept kwam neer op een KMC stoel. Er waren een hoop ideeën over
ruimte-efficiënte bedden en stoelen, maar uiteindelijk bleek de meest waardevolle iets te zijn dat als allebei kan functioneren. Het is een zero-gravity chair waar moeders in kunnen zitten en slapen en die is aangepast aan de behoeftes van de moeders die we hebben gesproken in de ziekenhuizen. De grote uitdaging zat hem echter in de productie van de stoel. Om te zorgen dat de stoel een duurzaam effect kan hebben en niet bij een kapot onderdeel meteen bij het grofvuil eindgt, moesten we uitzoeken hoe hij lokaal geproduceerd kan worden. Het eerste dat we hebben gedaan, is een exemplaar kopen dat rechtstreeks uit China is geimporteerd. Nadat Emile er een nachtje in heeft doorgebracht met een zak bloem en een eitje aan zijn borst gewikkeld om te kijken hoe het voelt om 8 uur in deze positie door te brengen, zijn we onderzoek gaan doen naar lokale materialen en productiemethodes.
Hiernaast waren we tegelijkertijd ook bezig met een tweede concept: een USSD systeem die moeders in staat stelt hun baby vanuit huis te monitoren en de progressie te communiceren met het ziekenhuis. USSD is een technologie voor communicatie die veel gebruikt wordt in Afrika. Bedrijven gebruiken het om hele simpele applicaties te maken waarmee ze services kunnen aanbieden aan al hun klanten met een telefoon (niet alleen smartphones) zonder dat ze daar een internet verbinding voor nodig hebben. De interface is heel eenvoudig, waardoor zelfs analfabetische mensen het kunnen gebruiken. Het concept kwam uit het idee om een monitor app voor de moeders te maken, maar we kwamen erachter dat 71% van alle telefoons in Uganda simpele telefoons zijn en geen smartphones. Zo kwamen we op het concept van USSD en zijn we een toolkit gaan ontwikkelen waarmee moeders hun baby kunnen wegen en meten. Deze technologie is trouwens heel interessant, bijna de hele economie is er omheen gebouwd. Zoek het zeker eens op!
Het derde concept is een ‘education board’ voor in de neonatale afdeling van het ziekenhuis, om de werkdruk van de verpleegsters en dokters wat te verminderen en moeders op de juiste manier over KMC te informeren. We hebben een co-creation session georganiseerd met een aantal moeders in het ziekenhuis, om te zien hoe ze zouden reageren op sommige ideeen die we hadden en om samen een tool te maken die de informatie op een zo goed mogelijke manier zou overbrengen. Co-creatie wordt in Human Centered Design veel gebruikt om de gebruikers mee te nemen in het ontwerpproces. Zo zorg je dat het eindontwerp op de context is afgesteld.
Momenteel zijn we het prototype van de KMC stoel aan het afronden. Het bouwen duurde iets langer dan gepland, omdat het vinden van de juiste onderdelen een stuk lastiger was dan gedacht. Het is bijna niet uit te leggen hoe moeilijk dit kan zijn in low-resource settings, maar het komt een beetje op het volgende neer: je hebt voor alles een ‘guy’ nodig. Al is het maar een schroef die je in de juiste maat moet hebben, zoiets als een Gamma bestaat hier niet en je moet jezelf voor alles naar de diepste hoeken van de lokale markten begeven om te vinden wat je nodig hebt. Maar met de hulp van een paar lokale meubelmakers is het gelukt om een werkend prototype te krijgen en aan het eind van deze week gaan we hem in het ziekenhuis zetten! De andere twee concepten hebben we overgedragen aan Design Without Borders voor verdere ontwikkeling. In de volgende update zullen we onze bevindingen van de testfase delen en hopelijk de plannen voor massa-productie.