In de afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met het bouwen van de systemen. We hebben een eindontwerp voor drie hydroponic systemen gemaakt. Een systeem met een waterpomp, een met een luchtpomp en een zonder pomp. Samen met de studenten zijn we bij lokale winkels alle materialen gaan halen. Alles wat we nodig hadden was ook lokaal beschikbaar. We hebben ook gebruik gemaakt van oude plastic olievaten en plastic flessen. Gelijk daarna zijn we begonnen met bouwen!
De beschikbaarheid van pompjes en voedingsstoffen moesten we echter nog onderzoeken. Deze hadden we namelijk zelf uit Nederland meegenomen. We hadden te horen gekregen dat deze sowieso niet in het binnenland verkrijgbaar waren en we dus in het kustgebied moesten gaan zoeken. Daarom zijn we, toen de leerlingen examens hadden, een week naar de kust gegaan om daar te kijken en rond te vragen. We hebben verschillende winkels bezocht en twee tuinen die hydroponics in Gambia toepassen. De eerste tuin was van Europese schaal en had alles uit Europa geïmporteerd, dat valt niet in het straatje van ons project. De andere tuin, MyFarm, is een charity die focust op micro gardening en ook hydroponics op kleine schaal uitvoert. Zij importeren voedingsstoffen uit Dakar (Senegal) omdat ze in Gambia niet verkrijgbaar zijn en boden aan dat we voor ons project voedingsstoffen van hun mogen overkopen.
Wat betreft de pompjes hebben we, na veel rondvragen en bezoek aan de grootste steden en hun groothandels, de conclusie kunnen trekken dat deze helaas ook niet in Gambia beschikbaar zijn. Er bestaat een kans dat we die ook in Dakar kunnen vinden maar dat is te ver voor ons om naar af te reizen. Voor de komende tijd heeft dit geen invloed op ons project aangezien we pompjes en voedingsstoffen zelf hadden meegenomen. Dit roept echter wel de vraag op over hoe de voortgang van hydroponics eruit zal zien. We hebben de manager van MyFarm gevraagd of hij er potentie in ziet om een hydroponics winkel op te zetten. Hij woont hier al meer dan 10 jaar en ziet er zeker een lucratieve markt in!
Bij terugkomst in het binnenland bleek het waterdicht maken van de systemen erg moeilijk. Ook bleek dat onze seedlings dood waren gegaan door een hete periode en insectenplagen. Uiteindelijk hebben we twee systemen waterdicht kunnen maken en seedlings kunnen kopen. We hebben sla en kool kunnen ompoten in twee systemen.
Als laatste hebben we nog een meeting gehad met de manager van het Agriculture Center (Aziz) in Kuntaur. Hier kunnen lokale vrouwen van de community gardens vragen stellen en hulp krijgen. Aziz ziet ook een toekomst in hydroponics en is bereid om dit na ons vertrekt voort te zetten. Als het werkt zou hij een winkeltje willen opzetten die de benodigdheden verkoopt.