Bambú Social is een organisatie met als doel het verbeteren van de woningsituatie in Nicaragua, door het delen van kennis over bamboe als een constructie materiaal. In 2014 is in El Rama een bamboe woning gebouwd dat dient als een experiment voor het bouwen met bamboe op een lokale, duurzame en kosten efficiënte manier. Met de informatie verkregen uit dit project is een design voor een sociale woning ontwikkeld. Die binnenkort op grotere schaal wordt gebouwd.
Van November 2015 tot en met January 2016, heeft een groep studenten (Bambú Social 2.0) zich ingezet voor het project. De taak van Bambú Social 2.0 was het analyseren van de resultaten die in 2014 geleverd zijn. Hun doel was om de volgende stap te zetten naar een betaalbare, makkelijk te bouwen woning die perfect aansluit op de wensen en benodigdheden van de inwoners van Nicaragua. Met de kennis en ervaringen van de afgelopen jaren als uitgangspunt, hebben de studenten onderzoek gedaan naar mogelijke verbeteringen van de sociale woning.
De eerste stap was het analyseren van het model huis op constructie aspecten. Met de hulp van lokale vakmannen die vorig jaar betrokken waren bij de bouw, is het huis geanalyseerd van top tot teen, van nok tot fundering. Alle conclusies zijn verzameld in een uitgebreid rapport dat afsluit met constructie suggesties voor de sociale woning. Deze suggesties zijn getest in het experiment ´Techito, Spaans voor afdakje.
De studenten vervolgden hun onderzoek met een sociale analyse van El Rama, waarin ze de doelgroep koppelden aan de sociale woning. Tijdens huisbezoeken bij de doelgroep families hebben ze gesproken over de huidige woonsituatie en de situatie die zijn voor zich zien in de toekomst. Deze interviews hebben veel informatie gegeven over de wensen van vijftig families in El Rama. De sociale analyse concludeert met functionele ontwerp suggesties die toegepast kunnen worden in het ontwerp van de sociale woning.
Tijdens de workshop die Bambú Social 2.0 heeft georganiseerd op de Universidad Centro Americana in Managua hebben vijf lokale studenten zich aangesloten bij het team. Samen met deze toekomstige architecten hebben de studeten rond tafel gezeten en informatie gedeeld. Dit resulteerde na enkele weken in een alternatief ontwerp voor een sociale woning. Het constructie rapport en het sociale rapport vormen samen de basis van het programma van eisen voor dit alternatieve ontwerp voor een sociale woning.
De studenten sloten het project af met een bijeenkomst in het model huis waar alle geïnterviewde families, de studenten uit Managua, de lokale vakmannen, de lokale overheid en de nieuwe partners aanwezig waren. Door het onderzoek van Bambú Social 2.0 komt het project een stap dichterbij een betaalbare, makkelijk te bouwen woning die perfect aansluit bij de wensen en benodigdheden van de mensen van Nicaragua.
Si lo puedes soñar, lo puedes hacer.
- If you can dream it, you can do it.